PAVILON AMAZONIE ZOO PRAHA

místo: PRAHA
klient: ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY
autor projektu: JIŘÍ PAVLÍČEK, JAROSLAV HULÍN, MARTIN KAFTAN
spolupráce: PAVLÍNA SÝKOROVÁ, PETRA FIŠEROVÁ, PETRA HOLUBOVÁ, RADEK HORYNA, AED, EKOWATT, NĚMEC POLÁK, VODNÍ CESTY, DALEA
datum studie: 2012
umístění v soutěži: 3. MÍSTO


Rekonstrukce stávajícího pavilonu velkých savců pražské Zoo na nový pavilon „Amazonie“ je navržena s ohledem na minimalizace zásahu do stávající konstrukce a zeleně, na maximalizaci návštěvnického zážitku z jednotlivých expozic i z celkového propojeného prostoru. Původní pavilon velkých savců je srovnán se zemí. Nikoli zbořen, ale zahrnut. Nová vrstva střechy přikrývá jak původní stavbu, tak veškerou další vnitřní expozici. Stavba se sčítá s trojským svahem, ze kterého vystupuje na jižní straně téměř monolitická, v půdoryse zalamovaná zeď/skála.
Návštěvník sleduje ve vnitřních expozicích pomyslný tok Amazonky, který je fyzicky patrný díky konstantní výšce hladiny, která probíhá celým pavilonem. Návštěvnická trasa se postupně noří hlouběji a hlouběji pod hladinu, návštěvník postupně pozoruje pozemní živočichy, obojživelníky v paludáriích a drobné ryby. V nejhlubším místě klesání se hladina na návštěvníky zavírá, a mohou tak sledovat kajmany a kapustňáky z nezvyklého pohledu pod hladinou.

using allyou.net