Nov. 16, 2017

Jaroslav Hulín: O nemovitostech

Několik myšlenek k nemovitostem, občas se mne lidé ptají na názor, tak tady je to pohromadě, jde hlavně o byty a domy k vlastnímu bydlení a hlavně v Praze:

1/ Ceny bytů jsou velmi úzce svázány s růstem příjmů obyvatel. Rostou příjmy, rostou ceny. Pokud se vám nezvýšil příjem o desítky procent za posledních několik let, a chcete si kupovat byt, běžte dělat něco jiného.

2/ Nezkreslený názor o situaci nepodávají developeři, ale odborníci, např. oddělení Socioekonie bydlení AV.

3/ Prahu asi opravu čeká přírůstek obyvatel z důvodu migrace, ne všechny nové byty musí ovšem vznikat v developerských novostavbách.

4/ AirBnB nezdražuje cenu bytů - v určitých lokalitách pouze pomáhá narovnat nepoměr mezi vysokou cenou a nízkým nájemným - několik let jsem bydlel na Malé Straně za nájem srovnatelný se sídlištním bytem - pro pronajímatele bylo těžké vůbec sehnat někoho , kdo by chtěl bydlet bez možnosti parkování a supermarketu "za rohem".

5/ Historicky cenný stavební fond velmi dlouho trpěl nízkou regulovanou a posléze i tržní cenou nájmů, kdy se nikomu nevyplatilo investovat do repasovanání chráněných prvků, oken, dveří, štuků, podlah atp... vyšší cena nemovitostí a nájmů v centru má pozitivní vliv na péči o historické dědictví.

6/ Stavební rozvoj nestagnuje (alespoň na Praze 5 - Waltrovka a desítky menších projektů). Vyšší ceny nastartovaly také "spící" projekty. Nicméně nové byty budou vždy dražší než starší, panelákové.

7/ Developeři mají pravdu, že zdlouhavost stavebních úřadů je značná a překračuje zákonem dané lhůty, některé dotčené orgány dokonce lhůty nemají, například TSK v Praze (napojení stavby na dopravní komunikace) trvá běžně půl roku.

8/ Na stavbách pracují dělníci z ciziny, montují tam prvky a výrobky z ciziny a byty v developerských projektech si kupují investoři z ciziny. Jsme tu vůbec potřeba?

9/ Kvalitní nemovitosti nikdy levnější nebudou, stejně jako nebudou klesat příjmy. Ne všichni si ale můžou dovolit byt na Letné nebo domek se zahradou. Panelák je taky OK. Bydlel jsem tak 20 let.

10/ V Praze je draze hlavně proto, že to je pěkné město, kde se čím dál tím lépe bydlí a žije.

Foto: SXC/Metro.cz

using allyou.net