TERMINÁL PRAHA – DLOUHÁ MÍLE

místo: PRAHA
klient: SPRÁVA ŽELEZNIC
autor projektu: JIŘÍ PAVLÍČEK, JAROSLAV HULÍN
spolupráce: KATEŘINA ŘÍHOVÁ
datum studie: 2022 


Lokalita Dlouhá Míle předjímá rozvoj území jak v blízké, tak i vzdálenější budoucnosti. Ukončení provozu na jižní ranveji umožní potřebné zahuštění a zvýšení zástavby v okolí terminálu. V úvodní fázi dojde k výstavbě terminálu. K zastávce Dlouhá Míle budou zajíždět jak autobusy a tramvaje MHD, tak autobusy dálkové dopravy a kolem zastávky vznikne záchytné parkoviště P+R s kapacitou zhruba tisíc parkovacích míst. V přechodné době by v případě požadavku na navýšení kapacity záchytného parkoviště měly vzniknout parkovací domy o kapacitě cca 2 000 míst.
Dominantou budoucího moderního a plně bezbariérového terminálu je jeho zastřešení. Výška střechy se mění podle funkcí jednotlivých částí objektu. Zastřešení je nejnižší nad autobusovými nástupišti, následně po křivce stoupá směrem k hlavnímu vstupu do podzemní části s přestupem na vlak. Střecha je ve střední části prosklená a propouští světlo do nižších úrovní. Její jižní část obsahuje fotovoltaické panely. Řešení neopomíná ani doprovodné funkce terminálu, jako je prodej jízdenek, čekárna, drobné obchody apod.
Kvalita veřejného prostoru kolem zastávky je mimořádně důležitá. I když bude území zatížené individuální i hromadnou dopravou, je prostor kolem nadzemní části zastávky věnován převážně chodcům (cestujícím) s ohledem na jejich bezpečnost, jednoduchou orientaci, přehlednost a komfort. Přestupní vazby na autobus jsou navrženy co nejkratší. Chodníky doplňuje zeleň téměř všude, kde je to možné a účelné. Ozeleněny budou i některé vertikální plochy a střechy, aby umožnily zadržovat dešťovou vodu a tlumit tepelný ostrov.

using allyou.net