BYT NA SMÍCHOVĚ

místo: PRAHA - SMÍCHOV 
klient: SOUKROMÝ INVESTOR 
autoři projektu: JAROSLAV HULÍN, JIŘÍ PAVLÍČEK
datum studie: 2010
datum realizace: 2011, rozšíření 2015

Byt v činžovním domě z roku 1893 na Smíchově vznikl spojením dvou menších, původně dělnických bytů v druhé polovině minulého století. Ze stejné doby byl i sprchový kout a umyvadlo v kuchyni. WC bylo na chodbě. Sousední původní domovnický byt (místnost 16 m2) nebyl pronajatý s možností budoucího připojení.
V našem návrhu jsme se snažili obrátit nevýhody bytu ve výhody. Poloha v prvním nadzemním podlaží si přímo říkala o „francouzské“ okno, které by propojilo obytnou kuchyň a zahradu ve dvoře. Díky možnosti vést odpadní potrubí ve sklepě nebylo složité zřídit v bytě novou koupelnu a WC. Vlhkost v bytě je regulována topením v kamnech, která bylo možné připojit do původního komínového průduchu. Kuchyně byla řešena jako obytná se skromným místem pro natažení nohou u kamen, což ušetřilo prostor pro dvě samostatné ložnice. Díky tomu je možné byt využívat velmi flexibilně v průběhu času (vlastní bydlení, spolubydlení, podnájem ...).
Původní řešení bytu z roku 2010 předjímalo možnost připojení sousední garsonky, ke kterému došlo v roce 2016. Vznikl tak velkorysý obytný prostor tvaru "L" a nový prostor předsíně, který se podařilo k bytu připojit.

using allyou.net