SPORTOVNÍ HALA NOVÁ PAKA

místo: NOVÁ PAKA
klient: KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ
autoři projektu: JIŘÍ PAVLÍČEK, JAROSLAV HULÍN
datum studie: 2020


Areál gymnázia a SOŠP je koncipován velkoryse. Jeho kvalitu tvoří nejen dvě budovy, ale také vzrostlá zeleň. Jedním z hlavních urbanistických principů našeho řešení je zachování co největšího množství zeleně, vytvoření podmínek pro její další uplatnění ať už formou zelené střechy na nové budově nebo nové výsadby v jejím okolí.
Hmota nové sportovní haly je docela výrazně členěna na příčné bloky s modulovou šířkou 7,5 a 6 metru. Společně s natočením hlavní hmoty pomáhá toto příčné členění s proměnlivou délkou modulů reagovat na proměnlivý kontext (hlavní budova gymnázia, stromy…).
Rozhodnutí umístit naprostou většinu požadovaných parkovacích stání pod úroveň hrací plochy do přirozeného terénního propadu souvisí s rozhodnutím minimalizovat úbytek zelených ploch. Už dnes je zřejmé, že volné parkování osobních automobilů degraduje pobytovou i pohledovou kvalitu areálu.
Skromné prosklení budovy odpovídá jak požadavku zadavatele na možnost úplného zatemnění haly, tak nižším provozním nákladům. Hlavní osvětlení prostoru haly je řešeno uměle.

New Text

using allyou.net